Богдан Кирилов: Ниската ваксинация може да доведе до нови варианти на COVID-19
Секция: Здраве
25 Ноември 2021 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Богдан Кирилов: Ниската ваксинация може да доведе до нови варианти на COVID-19

/КРОСС/ Едно от сериозните притеснения е, че в държави с ниско ваксинационно покритие като България и Румъния могат да бъдат генерирани нови варианти на коронавируса, посочи в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Богдан Кирилов - изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата.

В последните месеци, в които наблюдаваме забавяне на темпа в част от държавите, има постоянна комуникация от страна на ЕК и всички здравни институции, за да се намерят причините и да се търсят решения, обясни той.

По думите му поставените дози ваксини у нас към момента са 3 200 000, като със завършен ваксинационен цикъл са 1 720 000 души, от тях 400 000 са с еднодозова ваксина, а около 75 000 са вече и бустерните дози.

В България има специална процедура за лекарства с изтекъл срок на годност, първата стъпка е бракуване на такива продукти. За ваксините към момента 210 000 дози са бракувани и в следващите седмици и месеци предстои да бъде извършена тази процедура и те да бъдат унищожени, каза още Богдан Кирилов. Той отбеляза, че останалите ваксини се прилагат в срока на годност, който е в разрешението има за употреба.

Очакваме следващите седмици да има удължаване на срока на годност на ваксината на „Модерна", а преди три седмици имаше удължаване на срока на ваксината на „Янсен". В следващите месеци ще очакваме още такива промени, заяви Богдан Кирилов.

Последните данни показват, че по отношение на заразяването се наблюдава намаляване на ефикасността на ваксините, но по отношение на хоспитализациите, тежко протичане и смърт, ваксините, които се използват в ЕС, продължават да показват много висока ефикасност, отбеляза Богдан Кирилов.

Според него именно за това в ЕС, САЩ и Израел стартира процедура по поставяне на бустерни дози.

ЕМА е на финален етап на оценка на данните за една от ваксините - на „Пфайзер/Бионтех", като очакваме тази седмица становище и да се реши за прилагането й за деца, обясни Богдан Кирилов.

За хапчетата срещу коронавирус той каза, че очакванията са за края на тази година или началото на следващата, да бъде издадено разрешително за употребата им.