Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи: България очаква диалогът с РСМ да води до конкретни резултати
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Ноември 2021 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи: България очаква диалогът с РСМ да води до конкретни резултати

/КРОСС/ България очаква двустранният диалог с Република Северна Македония да води до конкретни резултати. Това заяви президентът Румен Радев в телефонен разговор с комисар Оливер Вархеи, който се проведе по инициатива на европейския комисар по съседство и разширяване.

България е открита за диалог, поставила е ясни въпроси пред югозападната си съседка и очаква отговори, както и реални последващи действия от страна на Република Северна Македония, подчерта държавният глава.

По думите на българския президент дневният ред на двустранните отношения между София и Скопие не трябва да бъде подвластен на външни влияния, а да се води открито и с ангажимент и от двете страни, който да придвижва напред и процеса на европейската интеграция на РСМ. Като основен акцент в този диалог Румен Радев открои зачитането на правата на гражданите на Северна Македония, които открито демонстрират българската си идентичност, както и устойчивото изкореняване на езика на омразата и уважение към българската история и културно наследство в югозападната ни съседка.