МОН: Осигурени са тестове за малките ученици до началото на декември
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Ноември 2021 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН: Осигурени са тестове за малките ученици до началото на декември

/КРОСС/ Тестовете за COVID-19, които гарантират присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна, са осигурени до края на следващата седмица. През последните дни регионалните управления на образованието получиха общо 310 200 теста със слюнка. Заедно с новото количество общо разпределените тестове от началото на кампанията до момента стават 1 076 200.

Над 1 млн. тестове на седмица са необходими, за да се възстанови присъственото обучение на всички ученици в цялата страна. В момента в склада на БЧК в с. Лозен край София са налични 114 300 теста.

Междувременно част от учениците от V до XII клас в 102 общини вече се върнаха на училище, като се редуват по график през седмица. Причината е, че там заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000 души. При ротация децата над V клас не се изследват за COVID-19, тъй като в училище остават само половината от учениците, за които не са осигурени тестове. Малките ученици не се включват в графика за ротация, а продължават да учат в клас с тестване.

От вчера е възможно също възстановяване на присъственото обучение за по-големите ученици със зелен сертификат, когато те са повече от половината в съответната паралелка. Признават се валидни документи за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторен тест - антигенен или PCR. Частните училища получиха възможност да закупуват тестове със собствени средства, за да върнат в клас по-големите си ученици, докато чакат доставки на безплатни тестове от държавата.