38,1 млн. евро ще бъдат инвестирани в съвместни проекти между България и Сърбия
Секция: ИКОНОМИКА
25 Ноември 2021 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
38,1 млн. евро ще бъдат инвестирани в съвместни проекти между България и Сърбия

/КРОСС/ 38,1 млн. евро ще бъдат инвестирани в съвместни проекти между България и Сърбия по новата Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България - Сърбия 2021-2027.

Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на Програмата Нина Стоименова. Тя председателства деветото заседание на Съвместния комитет за наблюдение на Програмата за трансгранично сътрудничество България - Сърбия 2014-2020.

В периода 2021-2027 г. по новата програма се предвижда финансов ресурс в подкрепа на малкия и среден бизнес за модернизация на технологичния процес, оптимизация на производството, дигитализация, обучения на служителите и намирането на нови пазари, обясни заместник-министърът. По думите ѝ значителни средства ще бъдат осигурени и за изпълнението на мерки за справяне с природни бедствия в трансграничния регион, включващи както изработването на план за действие в случаите на трансгранично бедствие, така и обучения и тренировки на отговорните служби, доброволци и населението в България и Сърбия.

„Подходът „отдолу-нагоре" е доказал своята ефективност, но също предполага и значително повече отговорности при изпълнението на проектите", подчерта Стоименова. Тя допълни, че това няма да представлява трудност за местните общности предвид опита от предходните периоди, а също и от използването на други подобни финансови източници.

В тази връзка до края на месец декември тази година Министерството на регионалното развитие и благоустройството планира кампания за популяризиране на интегрираната териториална стратегия по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ ИПП България - Сърбия 2021-2027 и за набиране на проектни идеи за формиране на списъците с операции към стратегията.

На днешното заседание на Комитета за наблюдение на програмата за периода 2014-2020 г. беше представен напредъкът в изпълнението ѝ, както и процесът на разработване на бъдещата програма за 2021-2027 г.
Заместник-министър Стоименова изрази своето задоволство от постигнатите изключително високи резултати по текущата програма - финансирани са 105 проекта на стойност повече от 37,4 млн. евро, от които успешно приключили са 79. Към момента разплатените средства към бенефициенти възлизат на над 23,7 млн. евро или 70 %.

„Постигнатите успехи, благодарение на съвместните усилия и добре свършената работа, са отлична предпоставка да заявим амбицията си през следващия програмен период 2021-2027 г. да достигнем още по-близо до хората и бизнеса в региона", подчерта заместник-министър Стоименова.