Изложбата "Реставрация на фрески. Лука Делийски. Руското участие в декорирането на български православни храмове"
Секция: КУЛТУРА
25 Ноември 2021 17:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изложбата "Реставрация на фрески. Лука Делийски. Руското участие в декорирането на български православни храмове"

/КРОСС/ Каним ви на изложбата "Реставрация на фрески. Лука Делийски. Руското участие в декорирането на български православни храмове", на която ще бъдат представени фотографии, илюстриращи процеса на реставрация на едни от най-важните катедрални храмове: в чест на Светата Троица в Русе, Свети Димитър в Сливен, Свети Никола в Стара Загора, Св.Възкресение в София, квартал "Красна поляна". В храма на Светото Възкресение са възстановени фреските, чийто автор е Николай Шелехов, който освен това е създавал иконопис заедно с колектив живописци за храма "Свети Александър Невски".

Подробните планове на реставрацията ще представи известният художник-реставратор Лука Делийски. Той е единственият художник в България, който е реставрирал 4 катедрални храма и десетки църкви.

Тържественото откриване на изложбата ще бъде на 30 ноември в 18.00, очаква се присъствието на високопоставени гости от Българската православна църква и правителството на България. Входът е свободен, маските и сертификатите за ваксинация, спазването на дистанция са задължителни.