Ще остане ли Русе на тъмно - общината свърши парите за ток
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Ноември 2021 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще остане ли Русе на тъмно - общината свърши парите за ток

/КРОСС/ Парите за ток в бюджета на Община Русе свършиха. Последната получена сметка е с 200% по-висока в сравнение с миналата година по същото време. Кметът Пенчо Милков е издал заповед за икономии в общинските сгради.

Част от лампите във фоайето на централната сграда на Община Русе са изключени, наполовина е намалено и осветлението в коридорите.

Парите за ток в Общината свършиха... Общините са изключително затруднени. Общините поддържат огромна инфраструктура, свързана с потребление на енергетика. Цялото осветление на булевардите, осветление на училищни дворове, на градини, отопление, казва Пенчо Милков - кмет на Община Русе.

Последната сметка, която сме получили, тя е за 307 000 лева плюс авансово плащане от 123 000 лева, което означава, че ние трябва да заплатим сега 430 000 лева, казва Златомира Стефанова - зам.-кмет на Община Русе.

Миналата година по това време Община Русе е плащала за ток между 120-130 000 лева. И пари за подобно драстично увеличение не са заложени в бюджета.

Никой не е предвиждал, че в края на годината ще изпадне в такава ситуация да трябва да заплаща тройно по-голяма сметка за ток, допълва Златомира Стефанова - зам.-кмет на Община Русе.

Никой не е предвидил и че доставчикът на ток ще се откаже от договора си.

Той ни доставяше ток между 22 и 24 ст., и съответно в един момент поради увеличението на цената той не може повече да си позволи и ние излязохме на свободния пазар. В момента купуваме на 0,55 ст. Ние обявихме нова обществена поръчка, което е съвсем нормално, но никой не се явява, казва Златомира Стефанова - зам.-кмет на Община Русе.

Затова от общините разчитат на помощ от държавата. Една от крачките е направена, но тя е само временно решение.

От Националното сдружение на общините са ни уверили, че за месеците октомври и ноември ще получим помощ от 11 ст. на киловатчаса. Надяваме се да има правителство и абсолютния му приоритет да бъде действително справянето с кризата с тока и горивата, казва Златомира Стефанова - зам.-кмет на Община Русе.

Русенци също смятат, че с икономии от осветление няма да се реши проблемът с цената на тока.

Кметът Пенчо Милков заяви, че ако се наложи, може да се стигне и до непопулярни мерки.

Въпреки кризата с тока от общинското ръководство подготвят коледната украса на града.

Независимо от това ще имаме светла Коледа, не може да е тъмно, казва Златомира Стефанова - зам.-кмет на Община Русе.