БСП – София: Трябва да запазим социално поносимата цената на парното
Секция: ПОЛИТИКА
25 Ноември 2021 19:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП – София: Трябва да запазим социално поносимата цената на парното

/КРОСС/ Една от основните ни цели е да гарантираме стабилността на "Топлофикация - София" и запазване на социално поносимата цена за всички потребители на тази услуга. Консултантът „Блек и Вийч" препоръчва няколко пъти в годината, при различните флуктуации на цената на природния газ, да бъде актуализирана и цената на топлинната енергия. Нали си представяте какво значи това за средностатистическия софиянец особено в зимния период. Това каза Калоян Паргов, председател на групата на „БСП за България" в СОС по време на днешната сесия.

Според него одобряването на доклада, изготвен от американските консултанти относно техническа и финансова стабилизация и модернизация на мощностите и управлението на дружеството, означава, че общинските съветници приемат всичките постановки, заключения, изводи, препоръки и насоки, че се съгласяват с тях и приемат да върви в посоката, която той е начертал.

„Недоумявам защо се бърза с приемането този доклад, при положение че имаме съмнения", заяви Паргов и обясни, че социалистите предлагат нов проект за решение, не защото искат да спрат работата на консултанта или процеса, а защото искат да са убедени, че пътят, който се препоръчва за развитието на „Топлофикация - София", е правилен и ще доведе до постигане на целите.

Председателят на групата на „БСП за България" в СОС изрази съмнение по отношение на разработването на план за надграждане на капиталов ремонт и рекапитализация.

„Догодина, когато започнем да реализираме тази схема, ще се окаже, че сме в разрез със европейските регламенти за енергийна ефективност. Изисква се минимум 80% ефективност на инсталацията за комбинирано производство, а в доклада е записано по-малко от тази", обясни той.

„Има въпроси, които трябва да се изследват в дълбочина. Трябва да се направи сравнение между нашето техническо задание, доклада, който беше направен преди 3 години от работната група и това, което ни е представено от консултанта, за да се уеднаквят представите. Да не се окаже, че едно очаквахме, ама друго стана", изтъкна Калоян Паргов.

Милка Христова обясни, че с този доклад се предлага Столичният общински съвет да одобри напредъка на изпълнението на Договора за техническо консултиране от 18 юни 2021г. и се възлага на кмета на Столична община и на изпълнителния директор на „Топлофикация-София" да предприемат необходимите фактически и правни действия по изпълнението на дадените препоръки.

„Създава се впечатление, че договорът за техническото консултиране е изпълнен и трябва да започнат действия по изработения от консултанта план. Но това не е така", каза Милка Христова и обясни, че с договора на американския консултант е възложено да изпълни 11 задачи.

„По всяка от тях трябва да се изготви и предостави подробен писмен доклад, който следва да се включи като самостоятелна глава в окончателния доклад. Към момента консултантът е представил изпълнение само по два доклада по задача №2 - за изготвяне на план за модернизация, оздравяване и рекапитализация и № 3 - за изготвяне на финансова програма за плана и само тези два доклада са представени за одобряване в СОС. Все още не са изготвени такива важни доклади като тези за правната и управленска структура, юридическия преглед на плана, източници на доставка на оборудването и други", изтъкна тя.

„Считам , че допускаме нарушение, както на Решение №207 от 22.04.2021г. на СОС, така и на споразумението по договора с консултанта, тъй като никъде в тях не се предвижда поетапно приемане от СОС на междинни доклади. При липсата на окончателен доклад, в т.ч. на предложена правна и управленска рамка, както и без извършени консултации и съгласувания с Министерството на енергетиката, КЕВР и БЕХ, започването на действия по изпълнението на задача 2 и 3 е необосновано и неправилно. Тя изрази и своето безпокойство по обосноваността на финансовия модел и неговата надежност, както и опасността Столична община да бъде принудена да поеме сериозни финансови ангажименти.

Милка Христова обясни, че по тези причини общинските съветници от БСП са внесли свой проект на решение, с който се предлага да се приемат за сведение двата междинни доклада и да се извърши оценка на предложения технически модел за обновяване на Топлофикация София, но без да започва преждевременно изпълнение на тези доклади.

Диана Тонова настоя вносителят да обясни какви правни и фактически действия възлага на кмета на Столична община по изпълнение на препоръките.

„Остава усещането, че се цели заобикаляне на Общинския съвет и предоставяне възможност на кмета да подписва празен чек", заяви Тонова.

Според Николай Велчев в анализа на американския консултант е пропуснато една важно направление, свързано с геотермалната енергия. „Възможностите на региона са неглижирани. Става дума освен за преструктуриране и стабилизиране на дружеството, но и за новите реалности, в които то ще трябва да работи в бъдеще", изтъкна Велчев и допълни, че геотермалната енергия трябва да се използва наравно с другите възобновяеми енергийни източници.

Предложеният от общинските съветници на БСП нов проект за решение бе подкрепен от представителите на ДБ и независимия съветник Борис Бонев, но бе отхвърлен от мнозинството на ГЕРБ - СДС и „Патриоти за София".