Николай Павлов: Газът може да поскъпне през декември с повече от 3%
Секция: Коментари
26 Ноември 2021 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Павлов: Газът може да поскъпне през декември с повече от 3%

/КРОСС/ Природният газ може да поскъпне през декември с малко повече от предвижданите 3%. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на обсъждането на цените в енергийния регулатор. Причината е, че прогнозата е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите се повишиха, обясни Павлов. "Има значително покачване на цените на природния газ на европейските газови пазари и вероятно в предложението, което ще внесем на първи декември, цената ще бъде малко по-висока. Това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на "Северен поток 2" до изпълнение на определени условия на проектната компания. Курсът долар-евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която "Булгаргаз" ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка", поясни Павлов.

Според него "Булгаргаз" не продава природен газ на съседните пазари, макар че има голям интерес към доставки заради по-ниската от средната за ЕС цена у нас. Очакванията на Павлов са, че все пак цената на газа на българския пазар ще бъде с около 35% под нивата в Европа. Заради това и газът на "Булгаргаз" е атрактивен, но от компанията коментират, че искат да прехвърлят всички ползи от политиката, която водят, само за българските потребители. Павлов призова КЕВР да контролира строго търговете по програмата за освобождаване на газ, която цели намаляване на монополната позиция на "Булгаргаз" на пазара.

До август са продадени всички количества по програмата за 2020 г. В последните търгове пък вече са продадени към 80% от газа, който компанията има ангажимент да пусне на пазара за следващата година. Според законодателството за 2022 г. "Булгаргаз" трябва да пусне 600 млн. куб. метра на пазара (през газовата платформа на хъб "Балкан"), а вече са реализирани продажбите на 510 млн. куб. метра. Изкушението е голямо тези количества да бъдат изнесени, затова трябва да бъде следено газът да остане на българска територия, препоръча Павлов. "КЕВР ще изпълни функциите, възложени ни в законодателството и нормативните документи", каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. От "Булгаргаз" заявиха още своята готовност да посрещнат зимния сезон - в газохранилището в "Чирен" има повече нагнетени количества газ спрямо миналата година. Павлов обаче се оплака, че има доставчици, които не са осигурили нужните им количества и в последния момент се обръщат към тях за покупки.

Източник: Вестник "Дума"