Какво предизвика напрежението на протеста срещу насилието над жени в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Ноември 2021 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво предизвика напрежението на протеста срещу насилието над жени в София

/КРОСС/ Протести срещу насилието над жени се проведоха вчера пред Съдебната палата в столицата, във Варна, Велико Търново и още няколко града. В София имаше и сблъсък между органите на реда и провокатори.

Протестиращи настояват за незабавни мерки, политики за превенция срещу насилието, гласност на проблема и създаване на кризисни и консултативни центрове в големите градове у нас. Провокация нажежи протеста срещу насилието на жени в София.

В рамките на няколко секунди до микрофон бяха допуснати група мъже, които дойдоха със слоган „Ние обичаме българските майки, баби и сестри". В същото време отдолу пишеше насилие на жени не е равно на джендър права. Абсурдното беше, че те бяха допуснати от органите на реда, разбутаха хората, за да си опънат слогана. Бързо ги изтеглиха настрани, не ги арестуваха, оставиха ги пред полицейския бус пред всички камери, за да обяснят пред всички защо са там, заяви участникът в протеста Ивана.

Хванах единия край на банера, полицай дойде, издърпа ми го и каза „Какво правиш тук?". В цялата суматоха един от четиримата мъже ми хвана шала, полицаите започнаха да бутат, нищо сериозно не се е случило.

Организаторите казват, че познават провокаторите, цялото внимание на медиите е било върху тях, както че в COVID пандемията насилието над жени е нараснало с 80%.