СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19
Секция: СВЯТ
26 Ноември 2021 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СЗО свиква спешна среща заради нов вариант на COVID-19

/КРОСС/ Експерти от Световната здравна организация днес пристигат в ЮАР, за да извършат проучвания и да оценят каква е ситуацията след новооткрития щам на коронавируса B.1.1.529. Междувременно днес ще се проведе и извънредно заседание на Организацията. Мутацията е била регистрирана при 22-ма души. Тя е "най-лошата, откривана досега", защото има възможност да заобикаля имунитета, заяви експерт.

Заради този вариант, Великобритания въведе спешно карантина за пристигащите от ЮАР и пет други държави в Африка. Полетите от тях временно са спрени, а страните са включени в червения списък за пътуване.

Първи случай на инфекция с новия щам е открит в Израел при гражданин, завърнал се от Малави. Пресслужбата на израелското министерство на здравеопазването обяви това днес.

"Щам на коронавируса, открит в няколко страни в Южна Африка, е открит в Израел при гражданин, който се е завърнал от Малави. Освен това има съмнения за още два случая на заразяване при завърнали се от чужбина граждани, които в момента очакват резултатите от тестовете в изолация", се казва в изявлението.