„БНТ Представя“ филмът „Вежди Рашидов на 70 години“
Секция: КУЛТУРА
27 Ноември 2021 07:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„БНТ Представя“ филмът „Вежди Рашидов на 70 години“

/КРОСС/ В новия епизод от поредицата „БНТ Представя" на 27 ноември /събота/, - зрителите ще видят филмът „Вежди Рашидов на 70 години". Продукцията представя среща Вежди Рашидов в светлината на дома и ателието му, където продължава да твори и да крои планове за изложби.

От детството до най-високите летви на държавността - скулпторът не пести откровения във филма на БНТ, създаден по повод 70-тата му годишнина. В документалната екранизация зрителите ще получат отговори на някои въпроси като: Какво е искал да стане и какво е постигнал? Какво нарича „съдба"? Кои са имената на личностите, които остават във времето и как скулпторът ги увековечава?

Вежди Рашидов не крие болката от загубата на майка си и за първи път разказва спомените си от този момент. Въпреки тежките загуби, които преживява много млад, до него се появяват безценни хора, които му подават ръка и го напътстват. Разказват се фактите за формирането му като творец още от художествената гимназия, където го наричат Ван Гог, до най-големите му световни успехи - това е скулпторът, който успява да намери „душата на камъка"...

Телевизионната публика ще види и кадри от последното му голямо признание - награждаването му със Златен медал на Кралския артистичен кръг в Барселона, където културният елит аплодира българския творец.

„Животът е една прекрасна илюзия," споделя Вежди Рашидов, поглеждайки назад към най-важните моменти от своя живот.

Гледайте поредицата „БНТ представя" в събота, 21:00 ч., по БНТ 1