Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Ноември 2021 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС

/КРОСС/ През 2020 г. около 65% от всички възрастни (от 16 до 74 години) в ЕС са си купили/поръчали стоки или услуги по интернет през 12-те месеца преди проучването. Младите хора между 25 и 34 години са 2,5 пъти по-склонни да използват интернет за пазаруване (83 на сто), отколкото хората във възрастовата група 65-74 години (33 на сто), отчита Евростат.

Онлайн пазаруването доби популярност в ЕС с по-разпространеното ползване на интернет сред всички възрасти. Потребителите ценят достъпността до широка гама от продукти по всяко време и навсякъде, с допълнителното предимство на специалните цени. Събития като Черен петък, както и Кибер понеделник, са някои от случаите, при които онлайн пазаруването има предимство в календара, отбелязва статистическата служба, предава "Монитор".

От всички региони на ЕС, датският Столичен район регистрира най-висока склонност към ползване на електронна търговия (91%), следван от Средна Ютландия (също в Дания) и нидерландския Утрехт - и двата по 90%.

В дъното са четири региона в България с най-нисък дял през 2020 г.: Северен централен (25%), Южен централен и Югоизточен (по 26%) и Северозападен (27%).

Когато са анкетирани през 2020 г., 19 на сто от всички възрастни са посочили, че никога не са правили онлайн покупка. Този отговор е най-чест в 11 региона в ЕС, включително всички в България и Румъния.
Потребителите извършват по електронен път и банкови дейности. През 2020 г. 58 на сто от пълнолетното население на ЕС е използвало интернет банкиране през трите месеца преди проучването.
Датският Столичен район е с най-висок дял в електронното банкиране - 96