Как вървят цените на жилищата в Бургас, Варна и Пловдив
Секция: ИКОНОМИКА
27 Ноември 2021 13:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как вървят цените на жилищата в Бургас, Варна и Пловдив

/КРОСС/ Жилищните пазари в трите областни града Пловдив, Варна и Бургас завършват 2021 г. напълно възстановени от COVID кризата, анализира сайт pariteni.bg. Най-бърз темп на развитие бележи Пловдив, където ръстовете на цените и цялостната активност на пазара се възвърнаха до предкризисните си нива и дори успяха да ги надминат.

В това отношение Пловдив следва плътно тенденциите, които характеризират най-големия пазар в страната - София. Двата морски града са с малко по-бавен темп на възстановяване и вероятно ускореният растеж на цените при тях ще се усети през следващата година, твърдят експертите.

Средната цена на жилищата в Пловдив през 3-тото тримесечие е 850 евро/кв.м. при 808 евро/кв.м. година по-рано. Това представлява годишен ръст от 5.2%, сходен с този от преди пандемията. Цените в Пловдив вече достигнаха нивата от 2008 г., но все още са по-ниски от тези във Варна и Бургас.

Пловдив е и един от първенците по нарастване на обема от реализирани продажби през 2021 г.. Данните на Агенцията по вписванията сочат, че за деветмесечието са вписани 13 232 продажби, което е с 37% повече спрямо обема за същия период на миналата година и 30% повече спрямо 2019 г. Новото строителство за поредна година е най-предпочитано от купувачите и бележи възход. Издадените разрешителни за строителство на нови жилищни сгради са сходни с тези от 2020 г., но броят на жилищата в тях нараства.

Във Варна средната цена през 3-тото тримесечие е 885 евро/кв.м. при 860 евро/кв.м. година по-рано. Измереният годишен ръст на цените на жилищата в морската столица е около 3%. Сделките в морската столица нарастват с около 20% на годишна база, както спрямо 2020 г., така и спрямо 2019 г. Това сочат данните на Агенцията по вписванията. Официалната статистика още сочи спад в издадените разрешителни за строеж. За жилищни сгради техният брой е 394 през 2021 г. при 426 за 2020 г.

В Бургас средната цена достигна 900 евро/кв.м. през 3-тото тримесечие и е само с около 1.2% по-висока от тази през 2020 г. (890 евро/кв.м.). Това нарежда Бургас на последно място по ръст на цените на имотите в големите градове за тази година.
Същевременно обаче регистрираните продажби в Агенцията по вписванията са с около 40% повече от тези през 2020 г. и с около 25% повече от 2019 г., което показва, че пазарът в Бургас е активен