Николай Денков: За да се завърнат учениците в клас, зависи от решението на Министъра на здравеопазването
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Ноември 2021 13:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Денков: За да се завърнат учениците в клас, зависи от решението на Министъра на здравеопазването

Заплащането на тестове може да има само в частните училища, подчерта служебния министър на образованието

/КРОСС/ Над 1,2 милиона теста трябват за всички ученици седмично, от 1 до 12 клас. Това каза министърът на образованието Николай Денков в предаването „Седмицата" на Дарик радио. Когато пристигнат тестове Министерството на образованието организира дистрибуцията им към училищата, но дали учениците могат да влязат в клас, зависи от министъра на здравеопазването, подчерта той. „Целият натиск върху мен да върна учениците е напълно неадекватен", заяви Денков.

Той обясни, че тестове за децата от 1 до 4 клас има осигурени до 10 декември. „От обещаните вчера от министъра на здравеопазването 1 милион теста, които трябваше да пристигнат вчера според неговия анонс, ние получихме 168 000, т.е. шест пъти по-малко. Тези тестове ще отидат с предимство от 1 до 4 клас", коментира министър Денков. Ако дойдат останалите тестове, те ще бъдат разпределени максимално бързо и максимален брой деца ще могат да се върнат в училище, допълни той.

Министър Денков посочи, че в 17 области със заболяемост под 500 000 децата са на ротационен принцип на обучение или в изцяло присъствена форма.

От началото на тестването в малките класове са установени 112 положителни ученици, 65 учители и 63 души от непедагогическия персонал. 7% от децата са ваксинирани, около 5% са преболедувалите.