Необходимо е новият министър на културата да владее добре българския правопис
Секция: КУЛТУРА
27 Ноември 2021 15:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Необходимо е новият министър на културата да владее добре българския правопис

/КРОСС/ Сдружение „Зограф": Новият министър на културата трябва да владее добре българския правопис

Бъдещият министър на културата на Република България, който ще бъде избран от депутатите от 47-ото Народно събрание, е желателно да има поне елементарна езикова подготовка, той трябва да познава правилата за употреба на пълен и кратък член, както и основните пунктуационни правила, за да не допуска скандални правописни грешки, когато пуска например статуси във фейсбук профила си или изпраща поздравителни адреси до културни институти и дейци на изкуството, настояват от сдружение „Зограф".

Разбира се, изискването за добро ниво на езикова култура трябва да важи с пълна сила и за всички членове на Политическия кабинет на новия министър на културата, категорични са в сдружение „Зограф". От неправителствената организация отбелязват, че за съжаление от години голяма част и от чиновниците на бул. „Стамболийски"17 имат проблем с овладяването и прилагането на книжовните норми на българския език, а това логично все по-често води и до конфузни ситуации.

В тази връзка, от културното министерство и до днес още не са поели отговорността за неграмотно написаната Стратегия за развитие на българската култура 2019-2029 г., която през пролетта на 2019 година бе качена с десетки груби правописни и пунктуационни грешки и редица други недомислия в Портала за обществени консултации на Министерски съвет, както и на официалния сайт на Министерството на културата, напомнят от „Зограф". Подготвеният от екип анонимни чиновници в Министерство на културата стратегически документ е обида за всички, които милеят за българския език и грамотността и държат на съхраняването на културната ни идентичност, а поради това е крайно време виновните за въпросните недопустими и срамни грешки в Стратегията да понесат административна отговорност за проявеното безхаберие и некомпетентност, заявяват от гражданското сдружение. Авторите на въпросната Стратегия за развитие на българската култура - очевидно хора с ниска правописна култура и със сериозни празноти в познанията за пунктуацията, е редно и да върнат изплатените им тлъсти хонoрари за така неграмотно написаните текстове, настояват от сдружение „Зограф".