Периодът на държавния кредит от Русия за Унгария за строителството на АЕЦ може да бъде удължен до края на 2030 г.
Секция: Русия
27 Ноември 2021 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Периодът на държавния кредит от Русия за Унгария за строителството на АЕЦ може да бъде удължен до края на 2030 г.

/КРОСС/ Периодът на държавния кредит от Русия за Унгария за строителството на АЕЦ може да бъде удължен до края на 2030 г. Законът за ратифициране на протокола към споразумението между двете страни бе приет на заседание на Държавната дума на Русия на 25 ноември.

Протоколът предвижда преразглеждане на следните условия на споразумението - първо, удължаване на периода на използване на кредита с пет години - до края на 2030 г. и второ - преместване на датата на началото на погасяване на основния дълг по кредита също с пет години - от 2026 г. на 2031 г.

Междуправителственото споразумение за предоставяне на руски кредит за финансиране на АЕЦ в Унгария бе подписано още през 2014 г. Експортният кредит е предоставен на Унгария за финансиране на двата нови енергоблока на АЕЦ „Пакш", съобщи заместник-министърът на финансите Тимур Максимов. По думите му необходимостта от изменение на споразумението е предизвикана от значителното забавяне на строителството заради дългата процедура на одобрение на проекта от Европейската комисия", поясни той.