проф. Искра Баева: Проблемът с Република Северна Македония не може да се реши без компромиси
Секция: Анализи
28 Ноември 2021 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
проф. Искра Баева: Проблемът с Република Северна Македония не може  да се реши без компромиси

/КРОСС/ Проблемът с Република Северна Македония няма как да се реши без компромиси. В момента нито едната, нито другата страна не е склонна на такива. Това каза историкът проф. Искра Баева в предаването „Говори сега" по БНТ.

По думите й Европейският съюз е изцяло на страната на Македония и оказва натиск върху България едностранно да се съгласи със започването на преговорите. „Това е грешка. Те по една или друга причина не могат да разберат българската позиция или не искат", коментира Баева. Вина за създалата се ситуация имат и българските политици. „Във външната пропаганда трябва да се вкара в действие нещо, което България не е направила досега - да разяснява своята позиция. Македония трябва да разбере, че само външният натиск върху България няма да даде резултат. Трябва да се търсят малки стъпки, включително с икономическите отношения и инфраструктурата.

Журналистът Любчо Нешков коментира, че външният натиск не определя правотата на българската позиция. „Неразбирането е по вина на българските политици. Ако не можете да защитите българската позиция по Македонския въпрос, не ставате за тази работа, след като 85% от българското население е наясно, а вие заявявате, че не ни разбират. Македонският въпрос не е идеологически, той е геополитически проект срещу българската държава", каза журналистът.

Той посочи, че България не спира и не налага вето на започване на преговорите за членство на Македония, просто не одобрява преговорната рамка. „Нямаме необходимите гаранции към този етап, че в този процес нещата ще се изпълняват. Има серия от неизпълнения на двустранните отношения и договора. Няма никакъв напредък - нито в икономиката, нито в образованието, нито в Историческата комисия", посочи Нешков.

Той нарече прецедент това, че страна, която е кандидат за членство в Евросъюза, се опитва да диктува условията за преговорите.