Дискусии за външната политика на България в последния кръг от преговори
Секция: ПОЛИТИКА
28 Ноември 2021 07:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дискусии за външната политика на България в последния кръг от преговори

/КРОСС/ В последния кръг от преговори за съставяне на правителство четирите политически сили, които управляват за нова управляваща коалиция, започнаха и дискусиите за външната политика на България. Те се обявиха за диалог с РСМ.

Всички са единодушни, че диалогът с РСМ трябва да бъде подновен.
От „Демократична България" поискаха спешно да се направи пътна карта, която да бъде основа в преговорите. Според Стефан Тафров блокираният диалог не е в интерес на България.
Стефан Тафров: В картата да бъдат описани съвсем конкретни искания към Скопие. Картата трябва да включва конкретни неща като: конкретен график за изграждане на обща комуникационна инфраструктура; редовни общи заседания на кабинетите и парламентите, на които да се обсъжда прилагането на Договора за приятелство и другите мерки; ревизия на учебниците по история.

Запазване на добросъседските отношения с Турция, равноправен диалог с Русия и активна политика за българите в чужбина поискаха още от ДБ.

ИТН изрази сходни виждания по отношение на преговорите с РСМ.
Димитър Гърдев: Това, което искаме, е да се случат няколко неща. Първо - гарантиращ документ, че нямат малцинствени претенции, и териториални също. Другото, което е изключително важно, е да бъде прекратен езикът на омразата. Искам само да обърна внимание, че ние поддържаме тези условия да бъдат предварително ясно изразени от преговорни групи и да бъдат поети определени ангажименти.
От ИТН поискаха България да води по-активната политика в Европейския съюз и смятат, че трябва да се помисли за увеличаване на бюджета на Външно министерство.

Социалистите изтъкнаха, че България трябва да отстоява националните си интереси. По отношение на РСБ Кристиан Вигенин също посочи, че е необходима пътна карта.

Кристиан Вигенин: Тук в тази пътна карта трябва да се включат чувствителните за България въпроси и съответно тези въпроси трябва да бъдат част от преговорната рамка, която ще бъде приета от ЕС и съответно от РСМ. Защото без те да бъдат част от преговорната рамка, ние нямаме никакъв реален и институционален механизъм, който да гарантира, че РСМ, независимо от смяната на правителства там и на управление, ще изпълнява приетите ангажименти, когато това се случи.
От БСП заявиха, че е необходима дигитализация на всички консулски услуги и заявиха, че на България й трябва външнополитическа стратегия.