Георги Свиленски: Договорените параметри на харчовете на държавата не предполагат свръхдефицит
Секция: ПОЛИТИКА
28 Ноември 2021 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Свиленски: Договорените параметри на харчовете на държавата не предполагат свръхдефицит

/КРОСС/ Българските граждани стават преки свидетели на всичко, което се коментира и договаря на преговорите за съставяне на правителство, ясно е какво от програмите на партиите е прието. Това каза Георги Свиленски от БСП в предаването „Тази неделя" по бТВ. Той посочи, че след приключването на разговорите по сектори, проблемните теми предстои да бъдат обсъдени на лидерско ниво още в началото на следващата седмица.

Той бе категоричен, че на този етап няма разговори за конкретни имена и министерства. „Няма как да тръгнеш да предлагаш министри без да си постигнал съгласие по това, което трябва да се прави. Каквито и решения да бъдат взети, цялата програма и структурата на Министерски съвет и имената на министрите ще бъде одобрена от Националния съвет на БСП", коментира Свиленски.

По повод критиките към част от представителите на БСП в експертните групи на преговорите Свиленски заяви, че това са хора с опит в държавното управление и в секторното управление.

Социалистът коментира и заявената от председателя на ГЕРБ готовност за подкрепа на новото правителство така: „Наглостта на Борисов няма граници. Той не разбра, че на три избора 80% от българските граждани не го искат - той иска да влиза в управлението и да бъде стабилният партньор. Новите партии в парламента се създадоха, за да го няма него, не за да го вкарат в управлението."

Според Свиленски договорените параметри на харчовете на държавата не предполагат свръхдефицит. „Дефицитът, който е договорен, е до 4%, така че той е в рамките на допустимия от Европейския съюз. Ще бъдат осигурени всички средства за социални плащания и за подпомагане на бизнеса с оглед на Ковид кризата. Данъците ще останат на тези нива, на които са в момента. Ще се направи анализ на данъчната система и от там ще стане ясно дали ще има възможност за намаляване на част от ставките", обясни социалистът.