Англия затяга мерките заради новия щам Омикрон
Секция: СВЯТ
28 Ноември 2021 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Англия затяга мерките заради новия щам Омикрон

/КРОСС/ В Англия наложителното носене на маски в магазините и в социалния превоз се завръща от следващата седмица в границите на серия от ограничения по отношение на новия вариант на Ковид-19 Омикрон. Очакванията са и останалите елементи на Обединеното кралство - Шотландия, Уелс и Северна Ирландия - да въведат същите лишения , заяви БНР.

Премиерът Борис Джонсън съобщи , че ограниченията са временни и превантивни. На специфична конференция , съпроводен от основните съветници на държавното управление по здравни и научни казуси Крис Уити и Патрик Валанс, министър-председателят съобщи , че Омикрон се популяризира извънредно бързо и може да се предава сред изцяло имунизирани хора. Това налага стягане на ограниченията.

Борис Джонсън сподели, че хората няма да бъдат спрени да пътуват, само че в този момент всички притигащи от чужбина ще би трябвало да си правят PCR тест на втория ден и да се самоизолират. Идващите от страните от "червения опис ", в който към този момент има 10 страни от Южна Африка, ще се карантирират по хотели. Ще бъде подновено наложителното носене на маски в магазините и в социалния превоз, само че не и в заведенията за хранене.

Отново се обръща особено внимание на ваксинирането с акцент върху бустер дозите. Джонсън сподели , че Съвместната комисия за ваксиниране и имунизация в този момент би трябвало да взе решение наистина ли да свали възрастовата граница за трета доза до 18 години и да разреши втора доза за децата от 12 до 15 години. Премиерът изрази убеденост , че тази година Коледа ще бъде изобилно по-добра от предходната година. На Острова бяха записани два случая на Омикрон.