Предупреждение за проливни валежи и силен вятър в Югоизточна България днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Ноември 2021 07:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предупреждение за проливни валежи и силен вятър в Югоизточна България днес

/КРОСС/ Днес ще продължи да вали, все още дъжд. Предупреждение за значителни количества е обявено в 19 области в югоизточната половина от страната, а в областите Кърджали, Хасково, Ямбол, Шумен и по Черноморието, жълт код е в сила и за много силен и бурен вятър от юг-югозапад.

Там максималните температури отново ще достигнат до около 20°, но в следобедните часове със силен вятър от северозапад ще нахлува по-студен въздух и в останалата част от страната ще започне застудяване. След временно спиране, през нощта срещу вторник се очакват нови валежи, които с продължаващото застудяване по високите полета и в западната част от Предбалкана ще преминат в сняг.

В планините и утре ще духа силен и бурен югозападен вятър. Ще вали дъжд, над 1800 метра - сняг, но след обяд вятърът в по-ниските планински части от Западна България ще се ориентира от северозапад, с него ще нахлува по-студен въздух и до вечерта снежната граница ще се понижи и под 700 метра надморска височина.

И към времето в Европа. С валежи ще бъде и утре в по-голямата част от континента, а студеният въздух, настанил се над Централна Европа, ще се премества на изток и утре ще обхване и северозападната половина от Балканите, но в югоизточните части от полуострова ще остане необичайно топло за сезона.

У нас, във вторник, температурите ще продължат да се понижават и още преди обяд и в североизточните райони дъждът ще премине в сняг. В комбинация със силния витър, в Лудогорието и по планинските проходи, ще има условия за преспи и навявания. Очакванията са в края на деня валежите постепенно да спират, но с намалението на облачността, в сряда температурите сутринта ще паднат под нулата.