В Пловдив подписаха меморандум за нова сграда на Операта
Секция: КУЛТУРА
29 Ноември 2021 08:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 В Пловдив подписаха меморандум за нова сграда на Операта

/КРОСС/ Меморандум за нова сграда на пловдивската опера подписаха днес служебният министър на културата проф.Велислав Минеков, кметът на града Здравко Димитров и председателят на фондация "Дом за пловдивската опера" Любозар Фратев.

Кметът на Пловдив заяви, че в най-скоро време ще обяви международен архитектурен конкурс.

300 000 лв. от бюджета на Министерството на културата са заделени за проект на нова сграда на Операта в Пловдив. От фондация "Дом на пловдивската опера" ще изготвят модел за управление на бъдещата сграда и ще поемат една трета от средствата, необходими за нейното построяването.

Община Пловдив ще задели парцел, ще изготви техническото задание на проекта и ще подготви документацията за проектиране и строителство.

"След много години на перипетии, на мъка, Пловдив ще получи едно истинско музикално съкровище. Това ще бъде не само събитие за Пловдив, не само за България, но можете да сте сигурни, че ще има силен международен отзвук", заяви проф.Велислав Минеков, служебен министър на културата.

"Ние сме изключително професионално обременени да вършим работата си в нормални условия, трябва да имаме пет зали за репетиция, ние имаме две. Трябва да имаме сцена постоянно, на която да пробваме всички наши творчески инвенции. Ние се адаптираме, защото нямаме избор, но съм убедена, че всички артисти проявяват изключителна търпимост и професионализъм именно заради тази вяра, че скоро може би ще имат и своето обещано място", допълни доц. Нина Найденова, директор на Пловдивската опера.