Зимният сезон в Банско започва на 18 декември при строг контрол за COVID-мерките
Секция: Туризъм
29 Ноември 2021 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Зимният сезон в Банско започва на 18 декември при строг контрол за COVID-мерките

/КРОСС/ Банско се готви за новия зимен сезон, който тази година ще започне на 18 декември. В предаването "Денят започва с Георги Любенов" министърът на туризма Стела Балтова обяви, че строго ще се следи за спазване на COVID - мерките.

Хотелите в зимните ни курорти вече се подготвят да посрещнат туристи, но остават притеснени заради сложната обстановка.

Подробности вижте в прякото включване на Станислава Николова.

Хотелите в зимните ни курорти се подготвят да посрещнат туристи, но от бизнеса остават притеснени заради сложната епидемична обстановка.

Курортите към момента са доволни от направените заявки и казват, че ако поне 30% от тях се изпълнят, ще имаме добър зимен сезон.

Традиционно, българските туристи ще са най-много. Очакват се гости и от съседните балкански страни. От Полша и Великобритания също има интерес за ски ваканции в Банско.

"Разговаряхме и с турски туристи - имаме индикации, положително се чуваме и с израелски партньори, руски контрагенти също ни се обадиха, така че имаме позитивни нагласи, стига атмосферата на пандемията да бъде контролирана." - казва Малин Бистрин, председател на туристичекия съюз в Банско

От 1-ви декември ще отпадне изискването за PCR тест за ваксинираните гръцки граждани, който беше въведен по-рано тази седмицата и доведе до масови отмени на резервации.

Персоналът в хотелите и ресторантите в ски курортите е ваксиниран почти 100%. С вкусни гозби и добро отношение в хотелите очакват първите гости. А от министерството на туризма призоваха за спазване на всички здравни разпоредби. Строг контрол и проверки за спазването им, обеща министър Стела Балтова.

"Ние сме разработили указания, както за местата за настаняване, така и за заведенията за хранене и развлечение, но също така имаме и разработен здравен протокол - конкретно за зимните курорти. В този протокол е посочено, че трябва да се спазва изискване за 1,5 метра разстояние един от друг, включително, когато се влиза в гардеробните, включително практиката от миналата година колегите са направили така наречените „коридори"." - каза Стела Балтова

В кабинковите лифтове няма да се търси зелен сертификат, но ако епидемичната обстановка се влоши, това може да бъде променено.

Междувременно във високите части на планините вече има лека снежна покривка, прогнозите са за още валежи следващата седмица. Оръдията за сняг са в готовност. След няколко седмици скиорите и сноубордистите ще могат да се спускат по пистите.