Поскъпването на енергията застрашава работните места на стотици
Секция: ИКОНОМИКА
29 Ноември 2021 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Поскъпването на енергията застрашава работните места на стотици

/КРОСС/ Хлебопроизводител от Монтана може да остави региона без хляб заради високите цени на газа, тока, а в последните месеци и на брашното. Затвори ли производството си - без препитание остават 100 души. В подобно положение е и водещо българско предприятие, което държи сериозен дял от световното производство на хидромотори.

На крачка от затваряне - така накратко определят ситуацията в хлебозавода. Собственикът му Валери Кръстев посочи, че през последните месеци трудно се понася динамичната промяна на основните консумативи.

Скокът в електроенергията е близо 300% за два месеца и половина. Брашната всяка седмица - между 30 и 40 на тон. Непредвидимо е какво ще се случи в следващите седмици. Газът се е увеличил с около 180%. Това е една тежка ситуация, с която не можем да се справим, добави Кръстев.

В Казанлък в предприятието за производство на хидромотори напоследък не се говори за печалби, а за това колко са загубите и с колко са се увеличили разходите.

Разходите на компанията за електричество през последните пет месеца са нараснали от 100 000 лв. месечно на 500 000 за същия период. Това е драстичен скок, който излиза извън всякакъв контрол. Нямаме контрагенти, които биха могли да възприемат подобен ръст, който да компенсира загубите, коментира бизнесменът Владимир Спасов.

Той поясни, че има ситуации, в които се спира производството. Стигало се дотам, защото поддоставчиците не работят заради високите цени. Настоява да се вземат спешно крути мерки, а не когато започнат фалити.