Учениците от Испанската гимназия се връщат в клас със сертификат или тест, платен от родителите
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Ноември 2021 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учениците от Испанската гимназия се връщат в клас със сертификат или тест, платен от родителите

/КРОСС/ 1/3 от учениците от горните класове се връщат в час в Испанската гимназия в София. Това става възможно по инициатива на ръководството, а за целта - учениците ще предоставят зелен сертификат за преболедуване или антитела, или отрицателен тест, за сметка на родителите. Очаква се близо 200 ученици от 10 паралелки да се върнат в клас. Присъствено ще учат над 50% от децата във всеки клас.

Решението да върнем в клас част от големите ученици не беше просто и лесно. Пуснахме допитване до ученици и родители с актуализираните указания на двете министерства - тоест документ за ваксинация, преболедуване или антитела, или лабораторен тест, платен от родителите, обясни пред БНТ Зорница Йончева, директор на 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес".

От МОН акцентираха върху това да са сигурни, че изпълняваме от указанията и че тестовете не са платени от бюджета, допълни тя.

1/3 от учениците в Испанската гимназия са ваксинирани или преболедували, каза още директорът на училището.

Георги Маринов, председател на училищното настоятелство и родител на ученик в 11 клас обясни, че преобладаващото мнение е, че тестовете не трябва да бъдат заплащани от родителите, а от МОН. При направената организация и при пренебрежимо малката сума от 10 лева, мисля, че е цена, която всеки може да си позволи, допълни той.

Децата трябва да се върнат в училище, категоричен е Маринов.

Този компромис е приемлив най-много за две седмици. Иначе си чакаме милионите обещани тестове от здравното министерство, подчерта директорът на училището.

Учениците от 11 и 12 клас обаче остават да се обучават онлайн.