Експерти: Омикрон е нов вирус, който може да рестартира пандемията
Секция: Здраве
30 Ноември 2021 10:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експерти: Омикрон е нов вирус, който може да рестартира пандемията

/КРОСС/ Новата мутация на коронавируса - Омикрон, създаде страхове в световен мащаб. Световната здравна организация предупреди, че той ще се разпространи по целия свят и има риск от рязко увеличаване на броя на заразените. До момента няма смъртен случай, предизвикан от този вариант на коронавируса, но са необходими още много изследвания заради огромния брой мутации. Десетки държави забраниха полетите от Южна Африка и още няколко страни в региона като мярка срещу разпространението на новия вариант на коронавируса.

Антония Биолчева е българка, която живее в Южна Африка от 30 години. Тя коментира за „Здравей, България" ситуацията в страната. В Европа има повече случаи, отколкото при нас. Лошото е, че го откриха тук и казаха, че това е южноафрикански вирус, което направи така че да се спрат всички полети за и от Южна Африка, каза тя.

Все още е много рано да се говори какви са симптомите и какво може да стане с новия вариант, но до колкото разбрахме той е много по-малко опасен отколкото е Делта, посочи тя.

Около 70% от възрастните хора тук са ваксинирани, по-младата група не е ваксинирна, но натам вървят нещата, че искат да ваксинират и тях, тъй като се говори, че новият вариант се разпространява повече сред тях, добави Биолчева. Тя коментира и забраната за самолетни полети от Южна Африка и още няколко страни в региона. Вчера имаше полети, които, до колкото разбрах, ще транспортират част от българите тук, както и един румънски отбор по ръгби. Мисля, че отново ще ги пуснат. Това беше някаква еуфория, след като Англия и Катар спряха полетите, но до колкото разбрах ще продължат да летят, каза Антония Биолчева.