Дъжд и сняг и силен вятър
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2021 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дъжд и сняг и силен вятър

/КРОСС/ Средиземноморски циклон преминава над страната с дъжд, сняг, осезаемо по-ниски температури и студен вятър. Във вторник до ранния следобед се очаква в източната половина на страната да вали дъжд, докато на запад дъждът ще преминава в тежък и мокър сняг. Ще побелее първо в западните райони, след това в Централна Северна България и Североизтока. Снежната покривка в ниските райони ще е символична, докато с увеличаването на надморската височина има предпоставки тя да достигне до около 30 см в някои планински райони. По проходите и планинските пътища в Стара планина и в масивите на Югозапада ще има условия за навявания.

Денят ще е студен с температури в топлите часове между 3 и 8 градуса, около крайбрежието до към 11-12. С напредването на деня ще се усилва студеният вятър и неговите пориви в някои райони ще достигна 80-90 километра в час. С усилването на вятъра валежите от запад на изток ще намаляват и още до обяд в много райони на запад ще спрат с разкъсване на облачността.

В сряда ще остане прохладно и ветровито, но без валежи и с разкъсана облачност. Сутринта ще е особено студена с температури от нула до към минус 5 градуса. В четвъртък слънцето ще е по-щедро и през деня ще се стопли. В отделни райони на Дунавската равнина и Югоизтока дневните температури и в четвъртък, и в петък ще са около и над 15 градуса. Към края на седмицата ще премине студен фронт с ново захлаждане и валежи предимно от дъжд със сняг по планините.