Каква е обстановката в страната
Секция: Анализи
30 Ноември 2021 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Каква е обстановката в страната

/КРОСС/ Снежна утрин в България. Сняг падна на много места в страната.

Проходът „Петрохан"

Зимата дойде с пълна сила в Северозапада. На прохода „Петрохан" температурата е около минус 4 градуса. Образувала се е и снежна покривка над 10 см.

„В момента снегът е само на прохода „Петрохан" и в подножието село Бързия, Берковица. На терен в момента работят 8 машини и сме осигурили всичко необходимо пътят да бъде проходим", обясни директорът на ОПУ-Монтана Влади Евлогов.

Той обясни, че към момента няма закъсали автомобили. Не се предвижда затваряне на пътния участък.

„Нека шофьорите, които преминават през прохода, носят вериги. Обстановката засега не предразполага към поставянето им, но всичко, което е необходимо за зимни условия на пътя, е добре да го има", добави Евлогов.

Проходът „Петрохан" е затворен за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Проходът на Републиката

Сняг вали и на северния склон в Прохода на Републиката. Към момента там не се е образувала снежна покривка. Днес обаче се очаква движението в района да бъде затруднено, тъй като предстои изваждане на камиона, който вчера катастрофира и премина през мантинелите.

„Към момента на територията на област Велико Търново работят 16 машини. Участъците са опесъчени и са подготвени за преминаване на леки и тежкотоварни автомобили. Мисля, че няма да имаме проблем с поддържането на пътищата в цялата територия", заяви инж. Венцислав Ангелов.

„Прогнозата за днес е в Прохода на Републиката да натрупа 8-10 сантиметра сняг. В късните следобедни часове се очаква снегът да спре и да премине в дъжд", каза още той.

Проходът „Предел"

На прохода „Предел" снеговалежът намалява, но вятърът продължава да е силен. След работата на почистващите машини пътят е проходим при зимни условия. Не се налага затварянето на участъци за тежкотоварните камиони.

Проходът „Шипка"

Движението през прохода „Шипка" е затруднено заради снегонавявания, машините продължават да почистват пътя.

На юг от Балкана в Старозагорски регион духа силен вятър, вали дъжд, но няма затворени пътища.

Магистрала „Хемус"

Десетки са закъсалите тирове между втория и третия тунел на „Хемус" в посока София вследствие на снеговалежа. Екип на NOVA установи, че платното към Варна се почиства. В обратната посока обаче обработката е затруднена заради закъсалите тежкотоварни автомобили.