Едва 4.3% от учителите у нас са на възраст 21-30 години
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2021 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Едва 4.3% от учителите у нас са на възраст 21-30 години

/КРОСС/ Трябва да има увеличение на инвестициите в учителите, като продължаваща квалификация, субсидии за първоначална квалификация, стимули за трудова заетост, програми за дейности на нови институции. Това обсъдиха експерти от Министерството на образованието и науката в дискусия на тема „Пътна карта на политиките за учители в България".

Основните констатации са, че трябва да се обърне повече внимание на разработването и реализацията на инвестиции в продължаващата квалификация на учителите, а съществуващите форми на практиките за продължаваща квалификация не са синхронизирани, казаха на конференцията.

Проблем пред родното образование е застаряването на учителите.

36.1% от тях са на възраст между 51 - 60 години, 17% са над 60-годишна възраст. Едва 4.3% от учителите са на възраст между 21 - 30 години. Вдигането на учителските заплати е увеличило бройката на младите учители, но техният процент все още е прекалено нисък, за да твърдим, че проблемът е решен.

Регионите, които имат най-ниски резултати на тестовете PISA са тези, които имат и най-голям брой неквалифицирани учители. На много места в страната учителите, които преподават нямат квалификационна степен.

В областите Добрич, Разград, Силистра, Търговище, Шумен 37% от учителите нямат такава степен, а в област Видин са почти 40%. От Министерството на образованието и науката предлагат спешни мерки, за да се разреши този проблем.

Част от идеите са да се въведат индикатори за стандартен преглед и анализ на работната сила, както и индикатори, които да наблюдават нивото на дейност за продължаваща професионална квалификация.