Лекари: Омикрон е много по-заразен, протича по-леко от Делта
Секция: Здраве
01 Декември 2021 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари: Омикрон е много по-заразен, протича по-леко от Делта


/КРОСС/ Новият вариант на коронавируса - Омикрон, може да рестартира пандемията с нова сила, ако не се вземат мерки. Засега новият вариант протича по-леко от Делта, но пък за сметка на това заразява в пъти повече хора за по-кратко време. Такива са първите наблюдения на български лекари, работещи в Южна Африка. А заради новите ограничения и спрените полети, наши сънародници останаха блокирани с часове на континента. На този фон експерти у нас настояха за задължителен PCR тест за всички, пристигащи в България, дори да имат сертификат.

Новият вариант вече показва първи разлики в клиничната картина спрямо предишни варианти, наблюдава д-р Стойкова - педиатър, работещ от години в ЮАР.

„Преминава по-леко. Болно гърло, висока температура и суха кашлица. Разбира се, с обща отпадналост. Не са толкова чести случаите със загуба на вкус и мирис, което беше типично за останалите варианти", обясни д-р Нели Стойкова.

Лекарите вече са в готовност за нова вълна в Африка, тъй като броят на заразените с Омикрон расте с голяма скорост.

„Този вирус ще се разпространява много бързо и това засега виждаме. По-млади хора засяга, но не протича толкова тежко и досега няма смъртни случаи", обясни д-р Стойкова.

А българите, живеещи в Южна Африка, се готвят за въвеждане на нови ограничения.

„До една седмица президентът ще реши дали ще има някакви по-стриктни мерки. Няма да е така, както беше преди година и половина - абсолютно локдаун", заяви Антония Биолчева.

Според пулмолога д-р Александър Симидчиев този път държавите са започнали по-бързо секвенирането на проби в сравнение с предишни варианти, за да не допуснат Омикрон да стане доминиращ.

„Това е нов вирус, който на практика може да рестартира пандемията във вида, в който тя беше в началото. Реакцията беше в рамките на 36 часа за разлика от Делта варианта, когато отговорът на държавите беше отложен някъде около 2 месеца", заяви д-р Александър Симидчиев.

Пълното затваряне на граници е крайна мярка, смята директорът на Института по молекулярна биология към БАН. Но строг граничен контрол трябва да има дори за хората със сертификат.

„Със сигурност трябва на всеки, който влиза в държавата, да му се прави PCR тест, да прекара 48 часа карантина, докато не излезе резултатът", смята проф. Ива Угринова.

Десетки държави спряха полетите от Южна Африка и още няколко страни в региона като мярка срещу разпространението на Омикрон. Така много наши сънародници останаха блокирани заради анулирани билети. Тази сутрин 10 българи все пак успяха да излетят от континента с помощта на румънски евакуационен полет. Очаква се по-късно днес българите да пристигнат у нас.