Western Digital Ultrastar DC HC550 – HDD с капацитет до 18TB
Секция: Технологии
01 Декември 2021 11:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Western Digital Ultrastar DC HC550 – HDD с капацитет до 18TB

/КРОСС/ Макар SSD дисковете да са все по-популярни, все пак ако искаме да съхраняваме по-големи количества данни се налага да заложим на HDD модели. Едно от най-новите попълнения в тази насока е Western Digital Ultrastar DC HC550, при който капацитетът е нараснал до 18TB.

Моделът използва няколко технологии за постигането на висок капацитет и производителност. Една от тях е внедряването на първото четящо рамо с три посоки на движение, което позволява още по-прецизно позициониране на главите. По този начин се подобрява точността при търсене, както и бързината на откриване на конкретната зона.

Друга иновация е вграждането на 9 плочи в 3,5-инчовия формат. Всяка от тях има плътност на съхранение от 1022 гигабита на квадратен инч. Това е възможно и благодарение намаляването на дебелината на някои от компонентите - горният капак, рамената, печатната платка (с цели 42%) и др. Подобреният мотор на шпиндела и лагерите позволяват намаляване на потребяваната при работа енергия.

Не по-малко важни са използваната технология за енергийно подпомаган магнитен запис (EAMR), която работи в съчетание с познатата HelioSeal - запълването на вътрешността на диска с хелий вместо въздух, за по-ниско съпротивление при въртене.

Western Digital Ultrastar DC HC550 идва с рейтинг за надеждност от 2,5 милиона часа средно време между отказите. За подсигуряване на данните е предвидена възможност за самокриптиране.

Дискът се предлага с 5-годишна гаранция с интерфейси 12 Gb SAS и 6Gb SATA, като цената за 18TB е малко над 1000 лв.