България участва в 24-та сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм в Мадрид
Секция: Туризъм
01 Декември 2021 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България участва в 24-та сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм в Мадрид

/КРОСС/ Министърът на туризма д-р Стела Балтова предвожда българската делегация, която участва в 24-та сесия на Генерална асамблея на Световната организация по туризъм към ООН, която се провежда в Мадрид в периода 30.11-3.12.2021 г. В световния форум участват над 1000 делегати от 135 държави, сред които 84 министри, отговарящи за туризма, които дискутират неговото бъдеще в условията на пандемията от COVID-19. Делегатите на Генералната асамблея се събират веднъж на 2 години и тази година тя трябваше да се състои в Маракеш, Мароко, но заради пандемията беше преместена в Испания - за първи път от 34 години.

Началото на неформалните разговори на срещата беше поставено снощи с гала вечеря в кметството на Мадрид, чийто домакин бе кралят на Испания Фелипе VI. От българска страна присъстваха служебният министър на туризма Стела Балтова и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Кралство Испания Алексей Андреев, който е и българският акредитиран постоянен представител в СОТ.

В речта си пред официалните гости кралят изтъкна значимостта на събитието за световния туризъм и за Испания. Той подчерта, че след десетилетия на възход и позитивна тенденция, това е най-тежката криза за туризма в неговата история и всяка държава и общество са претърпели тежки последствия.
Той изрази увереност, че предстоящите работни сесии на СОТ ще са ползотворни и ще подпомогнат всяка възможност туризмът да бъде промотиран и да бъде носеща колона за икономически ръст при тези сложни обстоятелства.
"Туризмът на 21 век трябва да се срещне с нови предизвикателства, трябва да участва в битката срещу климатичните промени и декарбонизацията, за устойчивост на околната среда и в социоикономически план, дигитализация на услугите, интеграция на обществата на дестинациите и уважение към тях", заключи в речта си кралят на Испания Фелипе VI пред своите гости.

Днес беше официалното откриване на пленарните разговори. Генералният секретар на СОТ Зураб Пололикашвили представи актуалните тенденции на международния туризъм, както и програмата за работата и финансирането на организацията за изминалия двугодишен период и предстоящите 2022-2023 година. В обръщението си той изтъкна важността на солидарността между държавите, която ще подпомогне възстановяването на туризма.

Сред официалните адреси към форума бяха и тези на ръководителите на СЗО и ООН.

Във видео обръщение към делегатите на 24-сесия на Генералната асамблея на СОТ към ООН генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта, че възстановяването на сектора е свързано със зеления туризъм, който ще помогне за опазването на планетата.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус изтъкна ролята на ваксините за връщане към възможността да пътуваме и да държим вируса под контрол. "Тази пандемия е далеч от края си и ние трябва да сме готови", подчерта ръководителят на СЗО.

В рамките на деня ще бъде разгледано предложението на Кралство Саудитска Арабия под надслов "Преструктуриране на туризма за бъдещето". Друг акцент е приемането на доклад на Световния комитет за етика в туризма.