Русия заплаши да експулсира американски дипломати
Секция: Русия
01 Декември 2021 16:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия заплаши да експулсира американски дипломати

/КРОСС/ До 31 януари 2022 г. служителите на посолството на САЩ, които са в Москва повече от три години, трябва да напуснат Русия, каза говорителят на външното министерство Мария Захарова, съобщава РИА НОВОСТИ.
По-рано Вашингтон поиска 27 руски дипломатически служители да напуснат Съединените щати до 30 януари 2022 г.

"Ние разглеждаме американското искане точно като експулсиране и възнамеряваме да реагираме съответно. До 31 януари 2022 г. служителите на американското посолство, които са в Москва повече от три години, трябва да напуснат Русия", каза Захарова.

Тя подчерта, че това не е изборът на Русия - „САЩ наложиха подобна игра": през 2020 г. Държавният департамент едностранно определи тригодишно ограничение за продължителността на командировките за служители на посолството във Вашингтон и генералните консулства на Русия в Ню Йорк и Хюстън.

До 1 юли следващата година, ако Вашингтон не се откаже от тригодишното правило и не направи компромис, работниците все пак ще напуснат в общ брой, съизмерим с броя на руснаците, обявен от Държавния департамент", добави Захарова.

Според нея на руските дипломати, които вече са напуснали и трябва да напуснат САЩ, е забранено да влизат в руски дипломатически мисии за работа в продължение на три години.

В средата на април Вашингтон отново разшири антируските санкции и изгони десет дипломати. В отговор Русия включи Съединените щати в списъка на неприятелските страни, на които по-специално беше забранено да наема руснаци и граждани на трети страни за работа в посолствата. Американската дипломатическа мисия заяви, че ще трябва значително да съкрати персонала си, така че няма да може да предоставя консулски услуги в пълен размер. От средата на май неимигрантските визи са спрени за руснаците.

През юни, след срещата на върха на президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, Москва и Вашингтон започнаха контакти по въпроса за нормализиране на работата на посолствата, но според руския външен министър Сергей Лавров този процес е „отбелязано време" за опитите на САЩ да окажат натиск върху Русия.