Христина Бацелова: Менингитът обикновено се разпространява в организирани колективи
Секция: Здраве
02 Декември 2021 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христина Бацелова: Менингитът обикновено се разпространява в организирани колективи

/КРОСС/ Бактериалният менингит е доста тежка инфекция и може да протече под различни форми. Това заяви в „Тази сутрин" епидемиологът д-р Христина Бацелова от пловдивската болница „Св. Георги". По думите ѝ най-големият проблем са безсимптомните заразоносители. Тя обясни, че на 1 болен се падат около 2000 здрави заразоносители. След преболедуване също може да има период, в който се отделя бактерията и може да я разпространяват. Риск представлява за кърмачетата, децата между 1 и 7 г. Обикновено се разпространява в организирани колективи, допълни тя.

При възрастните често заболяването преминава безсимптомно. При децата обаче може да се стигне и до летален изход. Д-р Бацелова посочи, че симптомите са повишена температура, главоболие, болки в крайниците, дразнене от светлина. Инкубационният период е между 2 и 10 дни. Предава се по въздушно-капков път.

Тази инфекция не е прекалено заразна. Ако я сравняваме с варицелата, там имаме над 95% контагиозен индекс, а тук той е много малък - около процент. Трябва да се тестват контактните на положителни случаи, заяви лекарят. Епидемиологът уточни, че бактериалният менингит се лекува с антибиотици, в някои случаи обаче те не помагат.