Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас
Секция: Коментари
02 Декември 2021 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

/КРОСС/ Москва заяви в сряда, че Украйна е струпала десетки хиляди войници в източната част на страната, където Киев се сражава с проруските сепаратисти, което увеличава опасенията за ескалация на дългогодишния конфликт. Миналия месец западните съюзници на Киев започнаха да алармират за ново струпване на руски войски около границите на Украйна и предупредиха за възможна зимна инвазия. Кремъл отхвърли твърденията и обвини за ескалацията на напрежението Запада, който снабдява Украйна с модерно оръжие, провежда учения в Черно море и прелита с бомбардировачи близо до руските граници.

"Въоръжените сили на Украйна укрепват военната си мощ, струпват тежка техника и личен състав", заяви пред репортери говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. "Според някои данни броят на украинските войски в зоната на конфликта вече е достигнал 125 000 души", твърди тя, като уточнява, че това представлява половината от украинската армия.

Коментарите последваха изявлението на украинското външно министерство от вторник, че Русия е съсредоточила 115 000 войници около Украйна, на Кримския полуостров - който Москва анексира през 2014 г. - и край два източни региона, окупирани от отцепниците.

В сряда Украйна призова НАТО да подготви икономически санкции срещу Русия и да засили военното сътрудничество с Киев на фона на струпването на руски войски по нейните граници. "Ще призовем съюзниците да се присъединят към Украйна в изготвянето на пакет от мерки за възпиране", заяви пред репортери външният министър на Украйна Дмитро Кулеба при пристигането си за разговори с колегите си от НАТО в Рига, предаде Ройтерс.

Днес ръководителят на дипломацията на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Стокхолм на фона на подновеното военно напрежение по границата между Русия и Украйна, съобщи официален представител на САЩ. Държавният секретар на САЩ ще разговаря с Лавров в кулоарите на среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), след като се срещне с украинския външен министър Дмитрий Кулеба.

По-рано и украинският президент Володимир Зеленски призова за преки преговори с Русия. "Трябва да кажем истината, че няма да можем да прекратим войната без преки преговори с Русия", заяви той по време на годишното си обръщение към депутатите.