Активизиране на двустранните търговски отношения обсъдиха министър Везиева и египетският министър
Секция: ИКОНОМИКА
02 Декември 2021 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Активизиране на двустранните търговски отношения обсъдиха министър Везиева и египетският министър

/КРОСС/ Кооперирани производства за износ към трети държави, както и отварянето на египетския пазар за български стоки обсъдиха министърът на икономиката Даниела Везиева и министърът на публичния бизнес сектор в Египет г-н Хишам Тауфик в Кайро.

Министър Везиева изтъкна, че България може да предложи експертиза в сферата на фармацията, хранително-вкусовата промишленост, биоземеделието и производството на електрически автобуси и микробуси. Тя заяви, че български компании имат интерес от експорт на медикаменти, машини за хранително-вкусовата промишленост и технологии за електроиндустрията.

Двамата обсъдиха и сътрудничеството в сектора на земеделието, свързано с нови технологии за биопроизводство. Българският икономически министър посочи, че има много добри възможности за взаимодействие в сферата на преработващата промишленост, машиностроенето и производството на храни. Тя допълни, че в България има изключителни специалисти в IT индустрията, като можем да предложим технологични и софтуерни решения.

Везиева и Тауфик се обединиха около това, че има огромен потенциал за развитие на търговските отношения, не само за възстановяване на нивата на стокообмена преди пандемията, но и да бъдат надминати в следващите няколко години.

По време на срещата стана ясно още, че България има възможности за износ към египетския пазар на месо и земеделски продукти.

В министерство на публичния бизнес сектор в Кайро пред министър Везиева бяха представени и възможностите, от които българските експортно ориентирани компании могат да се възползват в икономическа зона "Суецки канал". Това стана по време на среща с г-н Уакид Гамал Ал Дин, главен изпълнителен директор на икономическата зона. "За нас е важно да създадем трайни търговски отношения с тази зона", посочи Везиева. По думите й създаването на нови места за търговия и инвестиции е особено важно в тази пандемична икономическа обстановка.