Мръсният въздух отново затвори училищата в Ню Делхи
Секция: СВЯТ
02 Декември 2021 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мръсният въздух отново затвори училищата в Ню Делхи

/КРОСС/ В столицата на Индия отново беше наредено да се затворят училищата заради опасни нива на смог, тъй като най-висшият съд на страната поиска от длъжностните лица да предприемат мерки за справяне с токсичната мъгла, съобщи Франс прес.

Ню Делхи, един от най-замърсените градове в света, в който живеят около 20 млн. души, всяка зима е покрит с дебела пелена от смог.

Градската управа затвори училищата през ноември, но в понеделник позволи да се възобновят занятията, след като заяви, че качеството на въздуха се е подобрило.

В четвъртък те промениха курса си, след като Върховният съд даде на властите 24 часа, за да намалят нивата на смога.

"Малките деца трябва да отидат в клас в сутрешна мъгла. Няма никакво уважение", заяви председателят на Върховния съд Н. В. Рамана по време на заседанието.

Върховният съд поиска от правителството да ограничи емисиите от превозни средства и промишленото замърсяване, които са основните причинители на проблема със смога в града.

Нивата на PM2,5 - най-вредните частици, причиняващи хронични белодробни и сърдечни заболявания - в Делхи са около 215 микрограма на кубичен метър, сочат данни на компанията за мониторинг IQAir.

Тази стойност е повече от 14 пъти по-висока от максималната дневна норма, препоръчана от Световната здравна организация.

Миналия месец Делхи спря повечето строителни работи и помоли държавните служители да работят от вкъщи, тъй като качеството на въздуха в града се влоши.

В публикация в Lancet от миналата година се посочва, че през 2019 г. в Делхи са починали почти 17 500 души заради замърсяването на въздуха.

А доклад на IQAir от миналата година установи, че 22 от 30-те най-замърсени градове в света се намират в Индия.