Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март
Секция: СВЯТ
02 Декември 2021 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Moderna ще е готова с бустерна ваксина срещу Омикрон през март

/КРОСС/ Moderna Inc ще може да тества бустерна ваксина за COVID-19, насочена към варианта Омикрон, и да е готова за подаване на заявление за разрешение в САЩ още през март, заяви президентът на компанията.

Президентът на Moderna Стивън Хоуг заяви, че според него бустерните инжекции, съдържащи гени, специално насочени към мутациите в новооткрития вариант, биха били най-бързият начин за справяне с всички очаквани намаления на ефикасността на ваксината, които те могат да причинят.

"Вече започнахме тази програма", каза той пред Ройтерс.

Компанията работи и върху многовалентна ваксина, която ще включва до четири различни варианта на коронавируса, включително Омикрон. Това може да отнеме още няколко месеца, каза той.

В сряда американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията съобщиха, че в Калифорния е установен първият случай на COVID-19, причинен от варианта Омикрон.

Като се имат предвид предварителните указания на Американската агенция по храните и лекарствата, която изисква клинични изпитвания на среден етап, Хоуг заяви, че процесът може да отнеме три или четири месеца.

"Специфични за Омикрон бустери, съвсем реалистично, няма да има преди март, а може би по-скоро през второто тримесечие", каза Хоуг, освен ако Агенцията за контрол на храните и лекарствата не промени указанията си за това какви данни ще са необходими за ауторизация.

Moderna ще бъде в състояние да произвежда ваксината, докато провежда тестовете, каза той, за да бъде готова за пускане в употреба възможно най-скоро.

Все още не е ясно колко голям спад в ефикасността ще предизвика вариантът Омикрон при настоящите ваксини, но той може да е значителен, предполага Хоуг.

"Въпросът тук е дали ще видим ефективност, подобна на тази в Делта? Ще видим ли ефективност, подобна на тази при Бета? Или ще видим някакво кръстосано съчетание на двете? Мисля, че последният сценарий предизвиква най-голямо безпокойство", каза той.

"Все още вярвам, че съществуващите ваксини ще могат поне да забавят, ако не и напълно да спрат варианта Омикрон", каза той.