Министър Комитова продължава усилията си за намиране на решение на проблема с високите цени на тока за ВиК дружествата в страната
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Декември 2021 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Комитова продължава усилията си за намиране на решение на проблема с високите цени на тока за ВиК дружествата в страната

Продължават усилията на ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за намиране на изход от тежката ситуация, в която са поставени ВиК дружествата в страната от постоянно растящите цени на електроенергията. В тази връзка днес министър арх. Виолета Комитова, представители на „Български ВиК холдинг" ЕАД, Съюза на ВиК операторите в Република България и синдикални организации проведоха среща с Димитър Кочков - член на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.Участие взеха и зам.-министър Валентин Граматиков и Атанас Паскалев - съветник на регионалния министър.

Министър Комитова и представителите на отрасъл ВиК представиха пред члена на регулаторния орган ситуацията, в която се намират ВиК дружествата и дискутираха възможните решения за излизане от кризата, стъпвайки на законовата уредба и утвърдената практика. Бяха начертани няколко варианта, които предстоят да се обсъдят на последваща среща с ръководството на КЕВР в понеделник, 6 декември.

Предстоят срещи и разговори по темата и с областните управители като председатели на ВиК асоциациите в различните региони на страната.

„Водата е на всички български граждани. Не е на нито една партия, на нито един бизнесмен. Тя е обществено благо и всички институции трябва да подходим адекватно и отговорно пред създалата се ситуация с цените на електроенергията, балансирайки между обществения интерес и този на дружествата", посочи министър Комитова. Тя подчерта, че амбицията на МРРБ е да предложи работещ и добър Закон за ВиК, в който е заложен интегриран подход и защита на най-уязвимите граждани.