Крум Зарков: БСП трябва да се освободи от въпроса „Ти чий си?"
Секция: Коментари
02 Декември 2021 18:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Крум Зарков: БСП трябва да се освободи от въпроса „Ти чий си?"

/КРОСС/ Преговорите бяха разбити на 18 групи и аз бях част от една от тях за сектор „Правосъдие", каза Крум Зарков от БСП в предаването „Още от деня" по БНТ. „Тези групи уточниха местата, където партиите се припокриват. Към момента не знаем и не мога да потвърдя нито каквато и да е формула, нито каквато и да е новина".

Националният съвет фиксира две червени линии, които не поставиха проблем в тези преговори. „Сега е важно на НС на БСП да му бъде представено цялостното споразумение, както и това което нашите договарящи са договорили, както и кои са хората. Надявам се това да се случи съвсем скоро и трябва да се свика присъствен Национален съвет".

Утре на първото заседание на Народното събрание ще се реши въпросът за председателя, но това е само един елемент от цялостната конструкция, допълни Зарков. „Не бих си позволил в момента да създавам напрежение в тези преговори, чиито успех е ключово важен не за всяка една от партиите по отделно, а въобще за страната ни".

Парламентарната система позволява това да се случи - да сме се представили слабо, но да бъдем във властта, смята Зарков. „БСП трябва да допринесе за онзи социален елемент, който да добави към правителството. Преразпределението на богатството и ресурса е политика, която БСП трябва да води".
Всяко влизане във властта е шанс, предизвикателство и риск за всяка една партия, категоричен е Зарков. „БСП няма право да мисли само и единствено за себе си, защото България има нужда от устойчиво правителство, което да изключва ГЕРБ и ДПС. Надявам се БСП да допринесе за социалния елемент на правителството".

От непосредствена важност е съставянето на правителството, а през следващите месеци трябва да се реши въпросът с лидерството на БСП - нито министерства, нито участие във властта само по себе си ще ни превърне в автентичната лява партия, която трябва да бъдем, допълни Зарков. „Двата процеса трябва да вървят един след друг спокойно и ритмично".

Много повече хора гласуваха за Румен Радев, отколкото за БСП, каза Зарков. „Т.е. да, има проблем по тази линия без никакво съмнение".

Трябва да се освободят всички, особено по-младите хора от въпроса „Ти чий си?" - това е първата работа на следващия лидер на БСП, категоричен е политикът. „Затова разчитам на онези хора, които ме познават, които са натрупали опит в партийните структури, в общинските съвети, които са готови, но не са имали още възможност да излязат на преден план. Надявам се, че с мен са всички онези, които смятат, че можем да направим повече. Ние трябва да живеем в свят на приятели и другари, а не на врагове. Трябва да бъдем заедно, да бъдем леви".