Министър Балтова поздрави Зураб Пололикашвили за преизбирането му и заяви намерението на България за домакинство на 68-та среща
Секция: Туризъм
03 Декември 2021 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Балтова поздрави Зураб Пололикашвили за преизбирането му и заяви намерението на България за домакинство на 68-та среща

/КРОСС/ По време на участието си в 24-та Генерална асамблея на Световната организация по туризъм министърът на туризма д-р Стела Балтова проведе официална среща с генералния секретар на СОТ, г-н Зураб Пололикашвили. Целта на срещата бе България да заяви намерението си за домакинство на 68-та среща на Регионална комисия "Европа" през 2023 г. Решението за това, коя държава ще бъде домакин, ще бъде взето по време на 67-та среща в Армения през идната година. Министърът на туризма заяви и желанието на страната ни да кандидатства за мандат в комитета по „Онлайн обучение в туризма" с мандат 2023-2025 г. Двете предложения бяха приети радушно и всички участници в срещата бяха убедени, че приносът на страната ни ще е от полза.

Министър Балтова поздрави Зураб Пололикашвили за преизбирането му на поста генерален секретар на СОТ и му пожела вторият му мандат, който започва с амбициозни инициативи за устойчив туризъм, да е още по-успешен, въпреки сложната ситуация и пандемията от COVID-19. Зураб Пололикашвили беше преизбран от делегатите на 24-та сесия на Генералната асамблея на СОТ за следващия 5-годишен период.

Д-р Балтова сподели на срещата с генералния секретар, че на 07.12.2021 г. в София ще се проведе конференция със заинтересованите страни в сектора, като основна тема на дискусиите ще е излъчената преди месец „Декларация от Глазгоу за климатичното въздействие на туризма". Декларацията признава спешната необходимост от глобален и последователен план за действия в областта на климата в туризма. Генералният секретар поздрави министъра за инициативата и каза, че това е новият дневен ред на световния туризъм.