Достъпът до свързаност и цифровите здравни услуги са ключови за успешна цифрова трансформация
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Декември 2021 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Достъпът до свързаност и цифровите здравни услуги  са ключови за успешна цифрова трансформация

/КРОСС/ Трябва да посветим усилия върху гарантиране на универсалния достъп до интернет, спазването на основните човешки права и защита на децата онлайн. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Пулев, по време на участието си в Съвет на министрите, формат „Телекомуникации". Форумът се проведе днес в Брюксел.

Заместник-министърът изрази българската подкрепа за съсредоточаване на усилията към отдалечените и слабо населени райони. По думите му цифровото включване в ЕС няма да бъде възможно без развитието на цифрови умения в тези райони. „Важно е да насърчим доверието и увереността на нашите граждани в цифровите технологии и услуги, и по-конкретно, че те са създадени да помагат на човека, а не са срещу неговата воля", добави Александър Пулев.

Ускоряването на цифровата идентичност на гражданите и насърчаването на ползването на сигурни финансови услуги са необходими за успешна цифрова трансформация, добави той. Европейската декларация относно цифровите права и принципи е добра основа за отстояване на европейските ценности на световно ниво.

Българската делегация в съвета подкрепи напредъка в обсъжданията на Регламента за определяне на хармонизирани правила относно изкуствения интелект, Регламента за роуминга, Регламента относно европейска цифрова самоличност (EUeID), Регламента относно електронната неприкосновеност. България подкрепи и общия подход относно Директивата относно мерки за високо общо ниво на киберсигурност.