Nokia XR20 е готов за предизвикателства (Видео)
Секция: Технологии
03 Декември 2021 18:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Nokia XR20 е готов за предизвикателства (Видео)

/КРОСС/ Към края на юли HMD Global представи новия си издръжлив смартфон с марката Nokia XR20. Преди известно време получихме бройка от модела за тестове, като още с разопаковането прави впечатление подсиленият дизайн на устройството. Смартфонът е масивен, което е и очаквано за този тип устройства. размерите му са 171.64 х 81.5 х 10.64 мм, а теглото е 248 гр.

Гърбът е от полимерен композит с релефно покритие за по-добър и стабилен захват. Страничната рамка е алуминиева, а освен това и основата на телефона е от алуминий. Всичко това означава, че XR20 е подготвен да се изправи срещу множество предизвикателства.

Помислено е и за защитата на големия, 6.67-инчов екран. при него има защитно покритие от най-високо ниво - Gorilla Glass Victus. С дисплея може да се работи и с мокри ръце, което е полезно при попадане в такава ситуация. И тъй като стана дума за измокряне, телефонът е изцяло водоустойчив, със сертификация IP68, на потапяне до 1.5 метра в продължение на час. Това означава още, че ще можете да го измивате когато е необходимо. Смартфонът ще е невредим и ако случайно влезнете в басейна.

Nokia XR20 покрива военните стандарти MIL-STD 810H, като е тестван на изпускане от височина 1.8 метра. В това се уверихме и ние! Моделът може да издържи при екстремни температури от +55C до -20C.

video: https://www.youtube.com/watch?v=mnpqXrl92u4

Изпитанията, на които подложихме модела включват замразяване до -18 градуса по Целзий за над три часа, потапяне във вода за около час и пускане от височина около метър и половина върху твърда повърхност. Телефонът се справи отлично и има единствено леки ожулвания отстрани на рамката.

6.67-инчовият панел е с нива на яркост 550 нита, което е прилично равнище, като има и отвор, в който е поставена 8-мегапикселова селфи камера. В основата на модела е чипсет Snapdragon 480 5G с 6GB RAM и 128GB разширяема памет. Производителността е на очаквано за този клас ниво, като все пак чипсетът е ниско позициониран. Това означава, че ако го подложите на повече и по-интензивно натоварване, ще има забавяния. Все пак има адекватно количество система памет и за файлове. Има и опция за добавяне на допълнителна памет карта.

Сред останалите параметри са още 5G, двубандов Wi-Fi ax, Bluetooth, NFC, USB Type-C порт и жак за слушалки. Телефонът има поставен отстрани на конструкцията четец на отпечатъци и отделен бутон за активиране на Google Assistant.

Батерията е с капацитет 4630 mAh и поддържа 18W жично и Qi безжично зареждане до 15W. С този капацитет на батерията е възможно постигането на издръжливост до два дни с един заряд. Интересно е да отбележим наличието на безжично зареждане, което е нетипично за този клас устройства, но според нас е добра и полезна добавка.

Основната камера включва 48MP сензор с бленда f/1.79 и 13MP с ултраширокоъгълен обектив със зрително поле 123 градуса. Използвани са обективи от ZEISS и технология OZO Spatial Audio. Кадрите при добра осветеност са прилични и детайлни. Главният сензор използва технология за сливане на четири пиксела в един за подобряване на чувствителността, но има и опция за снимане в пълна резолюция. Сред режимите са портретен, кино ефекти, SpeedWarp, нощен и др.

В софтуерно отношение е използвана Android 11, като са предвидени три години обновления на операционната система. Наличен е близък до стоковия интерфейс на операционната система, без много и излишни добавки. Предварително инсталирани са приложението ExpressVPN и Spotify. Системата работи плавно и без особени забавяния.