Асен Василев: Искаме да изчистим и подредим държавата
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Декември 2021 06:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асен Василев: Искаме да изчистим и подредим държавата

/КРОСС/ В предаването „Панорама" по БНТ Асен Василев каза, че силно се надяват, че ще успеят да направят правителство, което да изкара 4-годишен мандат.

„Никола Минчев е ново поколение в политиката, поколение, което няма обвързаности, и е градивно. Искаме да тръгнат нещата по нов начин, да се работи по нов начин, да си изчистим и подредим държавата, така че тя да стане една страна, в която това поколение да може да работи, а и всички техни приятели да искат да се върнат. Това беше нашето предложение за председател и всички се съгласиха".

В момента всяка от партиите преглежда секторните политики със съответните бележки, изготвя се и другата част - политическата как се вземат решения, каква ще ес структурата на МС, това се работи, надяваме се в началото на следващата седмица да имаме съгласие, допълни Василев.

„Оценката на кандидатурите се разглеждат при затворени врата, това се прави във всяка нормална държава. 8-4-3-2 такава формула за МС няма, има разбиране, че според бройката депутати ще има съответна тежест, но това не е абсолютно. Нямаме право на трета грешка тази година. Но докато не стигнем до финален текст, нищо не е окончателно и нищо не е ясно. В момента вървят дискусии по структура и състав на МС, но докато те не приключат, нищо не може да се каже категорично".

Трите основни задачи - първата е да се спрат течовете и корупцията, като това стане по системен начин, заяви Василев. „Другото важно нещо е да се овладеят кризите - енергийна, здравна, политическа. Третата може би до голяма степен най-важната задача след първите две - да се вдигнат доходите, да тръгне икономическият растеж, да си подредим държавата така, че да ни е кеф да живеем в нея".

Ролята на държавния глава е добре описана в Конституцията, така отговори Василев на въпрос на водещия каква е ролята на Радев при съставяне на правителството.

Аз все още не съм виждал бюджетът, който е изработил служебното правителство, допълни Василев.

Не е необходимо за догодина да се взима още 12 милиарда дълг, заяви Василев.

Не следя скандалът в ДКК, разбрах че има обвинения към една от служителките и към други пък трима, има проверки, ако някой е нарушил закона, да си понесе последствията, допълни още политикът.