Японският премиер планира визита в САЩ през 2022
Секция: СВЯТ
04 Декември 2021 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японският премиер планира визита в САЩ през 2022

/КРОСС/ Премиерът на Япония Фумио Кишида ще трябва да премести плануваната си визита в САЩ за 2022 г. Тази прогноза публикува в събота телевизия NHK, цитирана от ТАСС. По негови данни, международните посещения на премиера в значителна степен се усложняват заради разпространения в света нов щам на коронавируса - Омикрон. Заради това сега Кисида е зает с важни въпроси на вътрешната политика, включително и формиране на бюджета на Япония за следващата финансова година.

Японският премиер в събота по време на среща с журналисти заяви, че въпросната визита е на ниво съгласуване. "За нашия японо-американски алианс е много важно да бъдат проведени преговори на високо ниво. При възможната визита трябва да се отчитат много фактори, включително ситуацията в САЩ. Този въпрос се намира на ниво съгласуване. Разчитам да посетя САЩ колкото е възможно по-скоро след приключване на сегашната сесия на парламента (21 декември)", допълни Кисида. По-рано японските медии съобщиха, че премиерът разчита да посети САЩ през декември заради проведените преговори с американския президент Джо Байдън.

Припомняме, още след встъпването си премиерът на Япония разговаря с американския президент Джо Байдън. Разговорът е продължил около 20 минути. "Потвърдихме готовността си да продължим да укрепваме японо-американския съюз, да работим по прилагането на концепцията за свободен и отворен тихоокеански регион", каза Кишида. Новият японски премиер също подчерта, че в разговора Байдън потвърди ангажиментите си да защитава Япония в съответствие с петия член на договора за сигурност и че те се простират до островите Сенкаку.