Телефони на Държавния департамент са били хакнати с шпионски софтуер
Секция: СВЯТ
04 Декември 2021 15:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Телефони на Държавния департамент са били хакнати с шпионски софтуер

/КРОСС/ Телефоните на най-малко девет служители от Държавния департамент на САЩ са били хакнати от неизвестен нападател, използвайки шпионски софтуер, разработен от базираната в Израел NSO Group, според източници на „Ройтерс".

Хаковете са извършени през последните няколко месеца и са срещу устройства iPhone, произвеждани от Apple. Потърпевшите са базирани в Уганда или са с фокус върху въпроси, свързани с източноафриканската държава.

Не е ясно кои са извършителите. В четвъртък NSO Group съобщи в изявление, че няма никакви индикации инструментите й да са използвани, но е анулирала достъпа за част от клиентите си и ще проведе разследване.
Фирмата отдавна заяви, че продава продуктите си само на правителствени правоприлагащи органи и на клиенти от разузнаването, като им помага да наблюдават заплахите за сигурността и не участва пряко в операции по наблюдение.

Говорител на Държавния департамент отказва да коментира случая и вместо това посочва неотдавнашното решение на Министерството на търговията на САЩ да постави NSO Group в черен списък с юридически лица. Миналата седмица стана ясно, че Apple завежда дело срещу компанията. В жалбата се посочва, че продуктите на NSO и нейната компания майка OSY Technologies са били използвани за вземане под прицел и атакуване на потребители на технологичния гигант, както и че американски граждани са били следени чрез софтуер. 

Министерството на търговията на свой ред обяви, че израелските NSO Group и Candiru са добавени в черен списък, обвинявайки ги в предоставяне на софтуер за шпионаж на чуждестранни правителства, които „използвали тези инструменти за злонамерено насочване" към журналисти, служители на посолства и активисти.