За Никулден шарана гони 8 лева за кг
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Декември 2021 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За Никулден шарана гони 8 лева за кг

/КРОСС/ 8 лева стигна цената на пресния шаран преди Никулден във Варна при традиционните години назад 5-6 лв. за килограм. Има търговци, които предлагат живия шаран и по 7 лева за килограм, като се коментира, че навръх празника може да има промоционално сваляне на цените. За тези, които искат да спазят традицията и да минат по-тънко, се предлага толстолоб за 4 лева.

Според хората зад щандовете с риба, клиентите тази година не са по-малко, но се пазарува с по-ограничен бюджет, а някои се задоволяват само с главата от толстолоба за 2 лв., за си сготвят рибена чорба и да спазят традицията. Има и клиенти, които са любимците на търговците от варненската рибна борса, за които не цената, а качеството е важно.

Засега шаранът си остава най-търсената риба за Никулден, с която да спазят традицията, но много варненци предпочитат Черноморската риба, като чернокопът е една отнай-предпочитаните. Цената му е 8 лева за килограм. Ципура и лаврак са поскъпнали с по 2-3 лева и вървят по 14-15 лева за килограм. На същата цена се търгува и писията. Цената на кефала и сафрида също е с два лева нагоре. Често се купува и замразена скумрия от Норвегия по 6 лева за килограм. Най-скъп си остава калканът, който върви между 25 и 35 лева в зависимост от едрината на предлаганите екземпляри.