Омбудсманът: Най-големите страхове на хората са свързани с плащането на сметките
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Декември 2021 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Омбудсманът: Най-големите страхове на хората са свързани с плащането на сметките

/КРОСС/ Намираме се в енергийна криза и държавата трябва да помогне на хората да се справят с нея. Това каза националният омбудсман Диана Ковачева в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. По думите й най-големите страхове на хората са свързани с плащането на сметките, с предстоящото очакване на увеличението на цените на ток, вода, парно. Ковачева цитира данни на „Евростат", според които 51% от българите изпитват затруднение да плащат сметките си за отопление.

Вариантите за държавна помощ по думите й са няколко - намаляване на ДДС за тока, замразяване на цените на електроенергията в рамките на зимния сезон, разсрочване на плащанията, премахване на лихвите върху задълженията. „Това трябва да стане чрез законодателни промени. В Закона за енергийната ефективност няма никъде определение кои са енергийно бедни хора. Тоест ако тръгнем от уязвимите хора, трябва да си дадем сметка, че не знаем колко широк е този кръг от хора", каза омбудсманът.

Трябва да се вземат законодателни мерки за ограничаване произвола на коректорските фирми и контрол върху фирмите за бързи кредити и това трябва да бъде сред приоритетите на новото Народно събрание, добави Ковачева.