Димитър Зоров: Млекопроизводителите у нас работят на загуба
Секция: ИКОНОМИКА
05 Декември 2021 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Зоров: Млекопроизводителите у нас работят на загуба

/КРОСС/ Договорят се постове, министерства и коалиционни споразумения, а никой не се е срещнал с бранша, за да залегнат като политики в коалиционните споразумения. Това каза председателят на УС на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той заяви, че млечните продукти са много по-евтини от себестойността си и всички млекопроизводители у нас работят на загуба.

Той коментира, че в момента се говори за милиарди в помощ на населението, но никой не говори за подкрепа на бизнеса, особено в хранителната промишленост. „Имаме единствено повременна рамка, която Европейският съюз е определил колко да бъде, но не сме взели нищо, защото казват, че пари в бюджета няма", заяви Зоров.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов коментира, че от една страна нарастват ресурсите, необходими за растениевъдството - торове, горива и др., от друга страна има и натиск на пазара, който е много конкурентен, което се отразява като менгеме за производителите, които са по средата на веригата.

Иванов посочи, че в момента се забелязва устойчив и постоянен тренд на покачване на цените на хранителните продукти. „Възпиращият фактор е вносният конкурентен пазар в Европа. Но като цяло ако няма равновесие в енергийния ресурси, не е ясно къде ще отидат нещата, тъй като в момента тенденцията е негативна", коментира председателят на ДКСБТ.

И двамата призоваха потребителите да залагат на български качествени стоки, за да подпомогнат родната икономика.