Доц. Иван Иванов: Засега нямаме положителни за Омикрон
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Декември 2021 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Иван Иванов: Засега нямаме положителни за Омикрон

/КРОСС/ Секвенираме много голям брой проби, засега нямаме положителни за Омикрон. Предвид, че вече го има в Гърция, можем да го очакваме и при нас. Това каза доц. Иван Иванов от НЦЗПБ в предаването „Говори сега" по БНТ.

Той посочи, че мутациите в Омикрон са над 50, като над 30 са концентрирани в спайк протеина. За сравнение Делта има 15 мутации. Заради това се очаква той да бъде много по-инвазивен от Делта. Досега обаче няма данни за смъртни случаи при този вариант, подчерта епидемиологът. „Паниката идва от рязкото изместване на Делта варианта в страните, в които първо беше доказан. Големият проблем е, че нивото на ваксинация в Южна Африка е около 28-30%, колкото е при нас", посочи Иванов.

Експертът обясни, че Омикрон е вторият вариант с особено значение в Южна Африка. Едната версия за появата му е, че той е еволюирал в имунокомпометиран пациент, който вероятно е бил с ХИВ, и тъй като имунната му система не е могла да се справи с вируса, в продължение на много време той е натрупал мутации и при предаването му на друг пациент вирусът вече започва да се разпространява с високи темпове. Втората теория за появата на Омикрон е, че той е възникнал в гризачи, обясни Иванов.

Иванов посочи, че ваксините имат доказан ефект върху част от мутациите на Омикрон, т.е. те се срещат и при друга варианти, но като цяло се предполага, че ще има известно намаляване ефективността на ваксините. Омикрон ще даде възможност за по-голям брой реинфектиране и според него единственият начин за справяне с него е постигането на висок имунитет чрез ваксини и бустерни дози.